Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  sales@fortezza-groep.nl

Cybersecurity in de praktijk:

wat moet je echt weten, en wat niet?

We horen het geregeld om ons een: iemand heeft op een verkeerd linkje geklikt of er is een update niet geïnstalleerd, en voor je het weet ben je gehackt en ligt je data op straat. Vaak krijgen de slachtoffers de schuld van deze incidenten. Maar is dit terecht? Moet iedereen alles weten van cybersecurity, de risico’s en hoe incidenten te voorkomen? Of kan het ook anders?

In deze blog verkennen we hoe een effectieve cyberbeveiligingsstrategie minder afhankelijk is van de kennis van elke medewerker, en meer van een geïntegreerde aanpak van beleid, techniek, en regelmatige updates.

Het belang van basis cyberbewustzijn bij bedrijven

Vaak wordt van medewerkers verwacht dat zij op hun hoede zijn voor phishing en andere cyberaanvallen, weten hoe ze veilig online werken en geen onveilige apps downloaden. Het vergroten van de bewustwording rondom cyberveiligheid van je medewerkers is ook zeker een stap die niet vergeten moet worden. Toch stelt onze senior consultant bij Fortezza Cybersecurity dat niet elke medewerker uitgebreide cyberkennis hoeft te bezitten. In plaats daarvan zou de focus moeten liggen op een breed begrip van het belang van veiligheid en de basisprincipes van veilig gedrag online. Laten we dat eens verder toelichten.

Beleid en technologie: de twee pilaren van effectieve cyberbeveiliging

Een effectieve cyberbeveiligingsstrategie gaat verder dan het informeren van medewerkers. Het draait om het opstellen van een duidelijk beleid en het ondersteunen van dit beleid met de juiste technologie. Door beleid en techniek te combineren, creëren we een solide basis voor cybersecurity, waarbij de verantwoordelijkheid niet uitsluitend bij de individuele medewerker ligt. Het regelmatig updaten en automatiseren van beveiligingsmaatregelen is bijvoorbeeld cruciaal om cyberdreigingen voor te blijven. Door beveiligingsmaatregelen voortdurend te controleren en te moderniseren, waarborgen we de effectiviteit van onze cyberbeveiliging. Dit proces vermindert de afhankelijkheid van menselijke interventie en verkleint de kans op fouten.

Samenspel tussen mens en technologie in cyberbeveiliging

De menselijke factor speelt een aanzienlijke rol in de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Er kan een hoop ellende voorkomen worden wanneer medewerkers en organisaties zich bewust zijn van de potentiële risico’s en de impact die cybersecurity-incidenten kunnen hebben. Dit omvat niet alleen het herkennen van de risico’s van ongepatchte systemen en de gevaren van phishing-aanvallen, maar ook het begrijpen van de bredere context waarin deze dreigingen zich voordoen. Bewustwording is de eerste stap naar proactieve bescherming. Maar door een geïntegreerde aanpak, die beleid en techniek combineert, wordt de afhankelijkheid van de individuele medewerker verminderd. Dit leidt tot een algehele afname van het risico op cybersecurity-incidenten.

Wat moeten mensen echt weten over cybersecurity?

In de kern draait cybersecurity niet om het bezitten van uitgebreide technische kennis door elke medewerker. Het gaat meer om het hebben van een basisbegrip van de risico’s en hoe deze te voorkomen, ondersteund door een solide beleid en geavanceerde technologie. De essentie van wat medewerkers echt moeten weten, is een combinatie van bewustzijn, het begrijpen van basisveiligheidsprincipes en een actieve betrokkenheid bij de voortdurende verbetering van persoonlijke en organisatorische cyberweerbaarheid. Door een cultuur van continue educatie en aanpassing aan nieuwe dreigingen te omarmen, samen met een geïntegreerde aanpak van beleid en technologie, kunnen organisaties een veilige en responsieve omgeving creëren die de risico’s van cyberincidenten minimaliseert. Het gaat erom slim samen te werken, waarbij iedereen zijn deel doet om de digitale wereld veiliger te maken.

Andere kennisartikelen

Niejouwe wetgeving Europa

NIS2 Board Room Training: Concrete voordelen voor uw organisatie

NIS2 Board Room Training: Concrete voordelen voor uw organisatie In het snel veranderende digitale landschap is cybersecurity een strategische prioriteit geworden die directe aandacht van het bestuur vereist. De nieuwe NIS2-richtlijn onderstreept dit door specifieke opleidingseisen voor bestuursleden van essentiële en belangrijke entiteiten te introduceren. Onze NIS2 Board Room Training biedt concrete voordelen die uw organisatie helpen om niet alleen te voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook om sterker

Lees meer »

Het cruciale belang van een Incident Response Plan

Het cruciale belang van een Incident Response Plan In een tijd waarin digitale infrastructuur een essentieel onderdeel vormt van bijna elk aspect van onze samenleving en bedrijfsleven, wordt de dreiging van cyberaanvallen steeds reëler. Organisaties wereldwijd worden geconfronteerd met de harde realiteit dat het niet langer een kwestie is van “als”, maar eerder “wanneer” ze worden getroffen door een cyberincident. In een dergelijk scenario kan een goed doordacht Incident Response

Lees meer »

Een goede risicoanalyse

Een goede risicoanalyse staat centraal bij Cybersecurity Een goede risicoanalyse staat centraal bij Cybersecurity, Informatiebeveiliging en Business Continuity. In de wereld van beveiliging en continuïteit is een grondige risicoanalyse van essentieel belang. Vooral als je wil investeren in de risico’s die voor jouw organisatie van belang zijn en niet zomaar een lijstje met maatregelen wil afvinken.   Laten we eens dieper ingaan op waarom een goede risicoanalyse cruciaal is en hoe

Lees meer »

Onze cybersecuritydiensten

Je ziet het: we leveren uiteenlopende diensten om jouw digitale beveiliging op orde te krijgen en te houden. Je kunt ons benaderen voor:

CISO as a Service: In het huidige, snel veranderende IT-landschap is het essentieel om de juiste strategische beslissingen te nemen op het gebied van informatiebeveiliging. Onze CISO as a Service biedt jou een ervaren Chief Information Security Officer die jouw organisatie helpt met het ontwikkelen, implementeren en handhaven van een effectieve informatiebeveiligingsstrategie. Deze service is gericht op het beschermen van jouw gevoelige data, het beheren van risico’s en het waarborgen van compliance, zodat jouw organisatie zowel veilig als in lijn met de laatste regelgeving opereert.

Managed Vulnerability Scanning Service: In een wereld waar digitale dreigingen continu evolueren, is het van cruciaal belang om proactief kwetsbaarheden in jouw netwerken, systemen en applicaties op te sporen. Onze Managed Vulnerability Scanning Service biedt jou een uitgebreide en gestructureerde aanpak voor het identificeren en mitigeren van cybersecurity-risico’s. Deze service is ontworpen om moderne organisaties te ondersteunen in het naleven van wet- en regelgeving en biedt best practices op het gebied van cybersecurity. Door regelmatig en systematisch te scannen, helpen we jou de veiligheid van jouw IT-omgeving te waarborgen en te anticiperen op mogelijke beveiligingsuitdagingen.

Vertrouw op onze expertise om jouw digitale beveiliging niet alleen op orde te krijgen, maar ook te houden in een voortdurend veranderende digitale wereld.

Aan de slag met cybersecurity

Je kunt bouwen op ons onafhankelijke advies en onze consultancydiensten en met een gerust hart (een deel van) jouw digitale beveiliging aan ons overlaten. Heb je vragen over wat onze securityspecialisten voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact op.