Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  sales@fortezza-groep.nl

De NIS2-richtlijn:

wat betekent het voor jouw organisatie?

De NIS2-richtlijn is een Europese wet die gericht is op het verbeteren van de cyberbeveiliging en de weerbaarheid van essentiële en belangrijke diensten in de Europese Unie. De richtlijn is in januari 2023 in werking getreden en het verplicht de lidstaten om de richtlijn uiterlijk in oktober 2024 om te zetten naar nationale wetgeving. De NIS2-richtlijn is de opvolger van de eerste NIS-richtlijn, die in Nederland in 2016 is opgenomen in de Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen (Wbni). 

De NIS2-richtlijn breidt de reikwijdte van de eerste richtlijn uit door meer sectoren te omvatten, zoals de ruimtevaart, de digitale infrastructuur, de postdiensten, het afvalbeheer en de aanbieders van ICT-producten en -diensten. Daarnaast stelt de richtlijn strengere beveiligingsnormen en meldingsvereisten voor incidenten. De richtlijn beoogt daarmee een hoog gezamenlijk niveau van cyberbeveiliging te creëren in de Europese Unie, en daarmee bij te dragen aan de digitale en economische weerbaarheid van de lidstaten. 

In dit artikel gaan we kort in op de bedrijven die onder de nieuwe NIS2-Richtlijn vallen, de acties die het vereist en hoe Fortezza Cybersecurity met (C)ISO as a Service kan helpen.  

Bedrijven die onder de nieuwe NIS2-richtlijn vallen

Hoe weet je of jouw organisatie onder de NIS2-richtlijn valt? En wat moet je doen om aan de verplichtingen te voldoen? Om je hierbij te helpen, heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) een zelf-evaluatietool ontwikkeld. Met deze tool kun je eenvoudig nagaan of jouw organisatie wordt gezien als een essentiële of een belangrijke entiteit volgens de NIS2-richtlijn, en of je onder het Nederlandse toezicht valt. De tool geeft ook een indicatie van de risico’s die jullie netwerk- en informatiesystemen bedreigen, en de maatregelen die je kunt nemen om deze te beperken. 

Zelf doen of hulp inschakelen met de NIS2-Richtlijn?

Valt jouw bedrijf onder de NIS2-richtlijn, dan moet je aan de slag. Heb je bijvoorbeeld al een idee hoe je omgaat met de nieuwe wettelijke zorgplicht of de wettelijke meldplicht? En weet je al hoe je de nodige verantwoording voorbereid om het vernieuwde toezicht tevreden te stellen?

Het implementeren van de NIS2-richtlijn kan een complex en tijdrovend proces zijn, dat veel expertise en ervaring vereist. Fortezza Cybersecurity is er om jou en je bedrijf te ondersteunen bij het gehele traject, van het uitvoeren van een risicoanalyse tot het opstellen van een beveiligingsplan, en van het melden van incidenten tot het voldoen aan het toezicht. We hebben daarvoor de (C)ISO as a Service.  

Bedrijven die onder de nieuwe NIS2-richtlijn vallen

Hoe weet je of jouw organisatie onder de NIS2-richtlijn valt? En wat moet je doen om aan de verplichtingen te voldoen? Om je hierbij te helpen, heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) een zelf-evaluatietool ontwikkeld. Met deze tool kun je eenvoudig nagaan of jouw organisatie wordt gezien als een essentiële of een belangrijke entiteit volgens de NIS2-richtlijn, en of je onder het Nederlandse toezicht valt. De tool geeft ook een indicatie van de risico’s die jullie netwerk- en informatiesystemen bedreigen, en de maatregelen die je kunt nemen om deze te beperken. 

(C)ISO as a Service

De (C)ISO as a Service, kortweg CISOaaS-dienst van Fortezza Cybersecurity, is gebaseerd op onze jarenlange kennis en ervaring op het gebied van cyberbeveiliging en compliance. Wij hebben een team van gekwalificeerde en gecertificeerde experts, die je adviseren en assisteren bij elke stap van het proces. Wij werken samen aan een op maat gemaakte oplossing die past bij de organisatie en de behoeften binnen het bedrijf. Wij zorgen ervoor dat je organisatie niet alleen voldoet aan de wettelijke eisen, maar ook profiteert van een betere bescherming en een hogere efficiëntie. 

Heb jij hulp nodig van het vertalen van de NIS2-Richtlijn naar jouw organisatie en ben je benieuwd hoe Fortezza Cybersecurity hierbij kan helpen? Neem dan contact met mij (Mark) via m.valentijn@fortezza-groep.nl of op 06-22164967. Wij staan klaar om alle vragen te beantwoorden of een vrijblijvend gesprek in te plannen om jouw situatie onder de loep te nemen. Wacht niet langer en doe nu de zelftest om te zien of jouw organisatie onder de NIS2-richtlijn valt.  

Andere kennisartikelen

Het cruciale belang van een Incident Response Plan

Het cruciale belang van een Incident Response Plan In een tijd waarin digitale infrastructuur een essentieel onderdeel vormt van bijna elk aspect van onze samenleving en bedrijfsleven, wordt de dreiging van cyberaanvallen steeds reëler. Organisaties wereldwijd worden geconfronteerd met de harde realiteit dat het niet langer een kwestie is van “als”, maar eerder “wanneer” ze worden getroffen door een cyberincident. In een dergelijk scenario kan een goed doordacht Incident Response

Lees meer »

Een goede risicoanalyse

Een goede risicoanalyse staat centraal bij Cybersecurity Een goede risicoanalyse staat centraal bij Cybersecurity, Informatiebeveiliging en Business Continuity. In de wereld van beveiliging en continuïteit is een grondige risicoanalyse van essentieel belang. Vooral als je wil investeren in de risico’s die voor jouw organisatie van belang zijn en niet zomaar een lijstje met maatregelen wil afvinken.   Laten we eens dieper ingaan op waarom een goede risicoanalyse cruciaal is en hoe

Lees meer »

Samen sterker met Fortezza

Samen sterker met Fortezza: De NIS2 richtlijn NIS2 is de opvolger van de Europese NIS1-richtlijn uit 2016. Alle EU-lidstaten moeten deze richtlijn vóór oktober 2024 in hun nationale wetgeving opnemen. Het belangrijkste doel is om entiteiten die in de EU zijn gevestigd, veerkrachtiger te maken tegen cyberaanvallen.  Van NIS naar NIS2 De NIS2-richtlijn bouwt voort op de Europese NIS1-richtlijn en breidt het toepassingsgebied uit naar meer sectoren. Deze richtlijn is

Lees meer »

Onze cybersecuritydiensten

Je ziet het: we leveren uiteenlopende diensten om jouw digitale beveiliging op orde te krijgen en te houden. Je kunt ons benaderen voor:

CISO as a Service: In het huidige, snel veranderende IT-landschap is het essentieel om de juiste strategische beslissingen te nemen op het gebied van informatiebeveiliging. Onze CISO as a Service biedt jou een ervaren Chief Information Security Officer die jouw organisatie helpt met het ontwikkelen, implementeren en handhaven van een effectieve informatiebeveiligingsstrategie. Deze service is gericht op het beschermen van jouw gevoelige data, het beheren van risico’s en het waarborgen van compliance, zodat jouw organisatie zowel veilig als in lijn met de laatste regelgeving opereert.

Managed Vulnerability Scanning Service: In een wereld waar digitale dreigingen continu evolueren, is het van cruciaal belang om proactief kwetsbaarheden in jouw netwerken, systemen en applicaties op te sporen. Onze Managed Vulnerability Scanning Service biedt jou een uitgebreide en gestructureerde aanpak voor het identificeren en mitigeren van cybersecurity-risico’s. Deze service is ontworpen om moderne organisaties te ondersteunen in het naleven van wet- en regelgeving en biedt best practices op het gebied van cybersecurity. Door regelmatig en systematisch te scannen, helpen we jou de veiligheid van jouw IT-omgeving te waarborgen en te anticiperen op mogelijke beveiligingsuitdagingen.

Vertrouw op onze expertise om jouw digitale beveiliging niet alleen op orde te krijgen, maar ook te houden in een voortdurend veranderende digitale wereld.

Aan de slag met cybersecurity

Je kunt bouwen op ons onafhankelijke advies en onze consultancydiensten en met een gerust hart (een deel van) jouw digitale beveiliging aan ons overlaten. Heb je vragen over wat onze securityspecialisten voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact op.