Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  sales@fortezza-groep.nl

Van verdediging naar groei:

De nieuwe rol van cyberbeveiliging

Terwijl technologie zich in razendsnel tempo ontwikkelt, blijft cybersecurity voor veel bedrijven een complexe uitdaging. Veel organisaties zien het als een noodzakelijke verdediging, een soort verzekering tegen digitale dreigingen, en soms zelfs als een beperking. Maar wat als we cybersecurity eens vanuit een ander perspectief bekijken? Wat als we het zien als een kans voor groei en vooruitgang? In deze blog leggen we je uit waarom goede cyberbeveiliging juist een waardevolle investering is.

Cybersecurity: meer dan een verdedigingslinie

Fortezza Cybersecurity, benadrukt regelmatig het belang van proactieve beveiliging: “Cybersecurity is altijd te veel, tot helaas de dag komt dat het te weinig bleek te zijn.” Deze woorden weerspiegelen de hedendaagse realiteit, vooral voor het MKB, dat vaak worstelt met het rechtvaardigen van investeringen in cybersecurity. Het wordt vaak gezien als een kostenpost waarvan je niet weet wat je er precies aan hebt. In plaats van een reactieve maatregel, zou cybersecurity moeten worden gezien als een essentiële, proactieve investering die bedrijven niet alleen beschermt, maar ook helpt te groeien. Laten we daar wat dieper op ingaan.

Cybersecurity: Niet alleen bescherming, maar ook kansen

Vaak wordt gedacht dat cybersecurity alleen over verdediging gaat. Maar wat als je het beschouwt als een middel om je bedrijf te versterken en te laten groeien? Dit is hoe je er ook naar kunt kijken:

Meer klantvertrouwen:
Klanten kiezen tegenwoordig bewuster voor bedrijven die hun data en beveiliging serieus nemen. Door jouw sterke cybersecurity uit te lichten, versterk je het vertrouwen van klanten in jouw merk.

Compliance:
Door te voldoen aan de wettelijke regelgeving vermijd je niet alleen boetes, maar laat je ook zien dat jouw bedrijf verantwoordelijk en betrouwbaar is. Dit kan je onderscheiden van concurrenten.

Snelle response op incidenten:
In het geval van een beveiligingslek kan een goed voorbereid team snel reageren, waardoor de schade beperkt blijft. Denk aan een scenario waarin een lek binnen enkele uren is opgelost in plaats van dagen, waardoor de impact op jouw bedrijf en reputatie minimaal is.

 

Voldoen aan contractuele verplichtingen:
Veel zakenpartners eisen een bepaald niveau van cybersecurity. De financiële dienstverlening, gezondheidszorg, overheid en retail en e-commerce zijn in het bijzonder sectoren waarin het naleven van cybersecuritynormen niet alleen een kwestie van wettelijke of regelgevende compliance is, maar ook een cruciale factor in het onderhouden van vertrouwen en het waarborgen van succesvolle zakelijke relaties. Door hieraan te voldoen, blijf je aantrekkelijk voor potentiële en bestaande partners.

Efficiëntie in de waardeketen:
Goed cybersecuritybeleid betekent niet alleen bescherming; het kan ook efficiëntie in werkprocessen bevorderen. Door beveiligingsmaatregelen slim te integreren, verlies je geen snelheid in bedrijfsprocessen, maar win je juist aan effectiviteit.

Lagere verzekeringspremie:
Door te investeren in solide cybersecurity, kun je mogelijk besparen op verzekeringskosten, aangezien jouw risico op datalekken en cyberaanvallen vermindert.

Minder downtime:
Een cyberaanval kan je bedrijf en je bedrijfsprocessen voor enige tijd platleggen. Hier gaan enorme kosten mee gemoeid. Door risico’s op datalekken en aanvallen te minimaliseren, zorg je ervoor dat bedrijfsprocessen ongestoord kunnen doorgaan. Met goede beveiliging kun je continu productief en operationeel zijn, wat leidt tot betere prestaties en klanttevredenheid.

Case Study: Cyberaanval op een MKB

Een voorbeeld dat de risico’s van een cyberaanval en de voordelen van een goede beveiliging illustreert, komt van een direct-mail printservice dat gevestigd is in Engeland. Dit MKB-bedrijf is een klant van IT-consultant David Macias. Plotseling kon het bedrijf niet meer bij zijn server. Macias ontdekte dat een aanvaller de firewall had doorbroken en de server, vijf van de vijftien werkstations en de lokale backup had versleuteld. Hoewel de verdediging van het bedrijf een aanval niet kon voorkomen, had Macias gelukkig een volledige image-gebaseerde backup van het netwerk in de cloud. Er kon daardoor snel gehandeld worden en de downtime van het bedrijf werd daarmee geminimaliseerd. Wel was het herstel kostbaar en tijdrovend. Macias moest handmatig de harde schijf formatteren, de server vanaf nul opnieuw opbouwen en elk netwerkapparaat opnieuw installeren. Het kostte ongeveer anderhalve week en $15.000 om het netwerk te herstellen. Maar was er geen goede disaster recovery mogelijkheid geweest, dan was er veel verloren gegaan en had het herstel meer tijd en geld gekost.

Deze case illustreert de potentiële impact van een cyberaanval op het MKB en laat zien wat het belang is van een proactieve beveiliging en een disaster recovery plan. Voorkomen is beter dan genezen, is nog altijd de insteek bij Fortezza Cybersecurity, waarbij cybersecurity een geïntegreerd proces is met nauwe samenwerking tussen IT-specialisten en het management. Iedere partij neemt daarin zijn unieke kennis en perspectief mee.

Waarom dus investeren in cybersecurity

De redenen om te investeren in cybersecurity zijn dus niet uitsluitend van negatieve aard. Het gaat hier niet alleen om het vermijden van risico’s, maar ook om het benutten van kansen. Door cybersecurity te integreren in je bedrijfsstrategie, kun je niet alleen risico’s beheersen, maar ook nieuwe mogelijkheden voor groei en succes ontgrendelen. Fortezza Cybersecurity staat voor je klaar om je hierbij te helpen.

Andere kennisartikelen

Het belang van beleidskaders in het gebruik van online tools

Het belang van beleidskaders in het gebruik van online tools In een dynamische bedrijfsomgeving heeft iedereen zijn eigen unieke benadering van online samenwerking. De manieren waarop we met versies van documenten omgaan, bestanden delen en mappen structuren, variëren van persoon tot persoon. In deze wereld van diversiteit zijn beleidskaders voor het gebruik van online tools niet alleen nuttig, maar absoluut noodzakelijk. Ze spelen een belangrijke rol bij het identificeren en

Lees meer »

Waarom hackers altijd een voorsprong hebben

Waarom hackers altijd een voorsprong hebben In de wereld van cybersecurity is het een voortdurende strijd gaande tussen aanvallers en verdedigers. En hackers lijken daarin vaak een stap voor te hebben. Deze voorsprong is niet toevallig; het is het resultaat van de unieke dynamiek tussen aanvallers en verdedigers in de digitale wereld. Hackers starten de strijd met het voordeel van initiatief en voorbereiding, wat hen een belangrijke voorsprong geeft. Deze

Lees meer »

Cybersecurity in de praktijk

Cybersecurity in de praktijk: wat moet je echt weten, en wat niet? We horen het geregeld om ons een: iemand heeft op een verkeerd linkje geklikt of er is een update niet geïnstalleerd, en voor je het weet ben je gehackt en ligt je data op straat. Vaak krijgen de slachtoffers de schuld van deze incidenten. Maar is dit terecht? Moet iedereen alles weten van cybersecurity, de risico’s en hoe

Lees meer »

Onze cybersecuritydiensten

Je ziet het: we leveren uiteenlopende diensten om jouw digitale beveiliging op orde te krijgen en te houden. Je kunt ons benaderen voor:

CISO as a Service: In het huidige, snel veranderende IT-landschap is het essentieel om de juiste strategische beslissingen te nemen op het gebied van informatiebeveiliging. Onze CISO as a Service biedt jou een ervaren Chief Information Security Officer die jouw organisatie helpt met het ontwikkelen, implementeren en handhaven van een effectieve informatiebeveiligingsstrategie. Deze service is gericht op het beschermen van jouw gevoelige data, het beheren van risico’s en het waarborgen van compliance, zodat jouw organisatie zowel veilig als in lijn met de laatste regelgeving opereert.

Managed Vulnerability Scanning Service: In een wereld waar digitale dreigingen continu evolueren, is het van cruciaal belang om proactief kwetsbaarheden in jouw netwerken, systemen en applicaties op te sporen. Onze Managed Vulnerability Scanning Service biedt jou een uitgebreide en gestructureerde aanpak voor het identificeren en mitigeren van cybersecurity-risico’s. Deze service is ontworpen om moderne organisaties te ondersteunen in het naleven van wet- en regelgeving en biedt best practices op het gebied van cybersecurity. Door regelmatig en systematisch te scannen, helpen we jou de veiligheid van jouw IT-omgeving te waarborgen en te anticiperen op mogelijke beveiligingsuitdagingen.

Vertrouw op onze expertise om jouw digitale beveiliging niet alleen op orde te krijgen, maar ook te houden in een voortdurend veranderende digitale wereld.

Aan de slag met cybersecurity

Je kunt bowen op ons onafhankelijke advies en onze consultancydiensten en met een gerust hart (een deel van) jouw digitale beveiliging aan ons overlaten. Heb je vragen over wat onze securityspecialisten voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact op.