Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  sales@fortezza-groep.nl

Wat te doen bij

een vermeende cyberaanval

Een cyberaanval is een aanval op een computer of netwerk met het doel om gegevens te stelen, te vernietigen of het systeem onbruikbaar te maken. Met de toenemende digitalisering van onze samenleving neemt ook het aantal cyberaanvallen toe. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een cyberaanval kunt herkennen en hoe je je ertegen kunt beschermen.

Signalen

Er zijn verschillende signalen waaraan je een cyberaanval kunt herkennen. Hieronder zijn enkele voorbeelden:

 • Ongebruikelijke activiteit op jouw computer of netwerk: Als je ongebruikelijke activiteit opmerkt, zoals onbekende programma’s die worden uitgevoerd of onbekende verbindingen naar het internet, kan dit een indicatie zijn van een aanval.
 • Pop-ups of foutmeldingen: Als je onverwachte pop-ups of foutmeldingen op jouw computer ziet, kan dit een indicatie zijn van een aanval.
 • Langzamere prestaties: Als jouw computer plotseling langzamer begint te werken, kan dit een indicatie zijn van een aanval.
 • Wachtwoorden of gebruikersnamen worden gewijzigd: Als je ineens niet meer kunt inloggen met jouw normale wachtwoorden of gebruikersnamen, kan dit een indicatie zijn van een aanval.
 • Uitval van systemen: Als systemen of netwerken niet meer beschikbaar zijn, kan dit een indicatie zijn van een aanval.

Als je een of meer van deze signalen opmerkt, is het belangrijk om snel te handelen om de schade te beperken.

Baboelal Prewien on white

Meer weten?
Bel met Prewien Baboelal
+31 (0) 655 784 683

Tips

Hieronder zijn enkele handelingstips voor wanneer je vermoedt dat je het slachtoffer bent van een cyberaanval:

 • Schakel onmiddellijk jouw internetverbinding uit: Door de internetverbinding uit te schakelen, voorkomt je dat de aanvaller verder toegang krijgt tot jouw computer of netwerk.
 • Verander jouw wachtwoorden: Verander jouw wachtwoorden voor al jouw online accounts, zodat de aanvaller niet langer toegang heeft
 • Neem contact op met jouw IT-afdeling of een expert: Als je vermoedt dat je het slachtoffer bent van een cyberaanval, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met jouw IT-afdeling of een expert. Zij kunnen je helpen om de oorzaak van de aanval te achterhalen en de gevolgen ervan te beperken.
 • Meld de aanval aan de juiste autoriteiten: Als je het slachtoffer bent geworden van een cyberaanval, is het belangrijk om deze aanval te melden aan de juiste autoriteiten, zoals de politie of een cybercrime-eenheid. Dit helpt om de daders op te sporen en verder criminaliteit te voorkomen.

Kans op een cyberaanval verkleinen

Hieronder delen wij enkele tips om de kans op een cyberaanval te verkleinen. Let op: deze tips helpen slechts het risico te verkleinen maar wegen niet op tegen professionele kwetsbaarhedenscanning of security monitoring:

 • Maak gebruik van firewalls en encryptie: Firewalls en encryptie zijn belangrijke hulpmiddelen om jouw computer en netwerk te beschermen tegen cyberaanvallen. Zorg ervoor dat je deze technologieën op jouw computer en netwerk heeft geïnstalleerd en bijgewerkt.
 • Voer regelmatig updates uit: Het is belangrijk om regelmatig updates uit te voeren voor jouw besturingssysteem, software en antivirusprogramma’s. Deze updates bevatten vaak verbeteringen en patches voor beveiligingslekken die door aanvallers kunnen worden misbruikt.
 • Zorg voor een goed beveiligingsbeleid: Het opstellen en implementeren van een goed beveiligingsbeleid kan helpen om cyberaanvallen te voorkomen. Dit beleid moet onder andere richtlijnen bevatten voor het gebruik van wachtwoorden, het downloaden van software en het openen van e-mails.
 • Maak een back-up van jouw belangrijke bestanden: Door een back-up te maken van jouw belangrijke bestanden, voorkomt je dat je deze verliest als gevolg van de aanval.
 • Scan jouw computer met een antivirusprogramma: Door jouw computer te scannen met een antivirusprogramma, kun je eventuele malware opsporen en verwijderen.

Fortezza Cybersecurity is een beveiligingspartner die het risico op cyberaanvallen helpt identificeren en verminderen. Tegelijkertijd bieden wij kennis en expertise op het gebied van beleid en helpen wij organisaties bij het opstellen van een beveiligingsstrategie richting de toekomst.

Andere kennisartikelen

Het cruciale belang van een Incident Response Plan

Het cruciale belang van een Incident Response Plan In een tijd waarin digitale infrastructuur een essentieel onderdeel vormt van bijna elk aspect van onze samenleving en bedrijfsleven, wordt de dreiging van cyberaanvallen steeds reëler. Organisaties wereldwijd worden geconfronteerd met de harde realiteit dat het niet langer een kwestie is van “als”, maar eerder “wanneer” ze worden getroffen door een cyberincident. In een dergelijk scenario kan een goed doordacht Incident Response

Lees meer »

Een goede risicoanalyse

Een goede risicoanalyse staat centraal bij Cybersecurity Een goede risicoanalyse staat centraal bij Cybersecurity, Informatiebeveiliging en Business Continuity. In de wereld van beveiliging en continuïteit is een grondige risicoanalyse van essentieel belang. Vooral als je wil investeren in de risico’s die voor jouw organisatie van belang zijn en niet zomaar een lijstje met maatregelen wil afvinken.   Laten we eens dieper ingaan op waarom een goede risicoanalyse cruciaal is en hoe

Lees meer »

Samen sterker met Fortezza

Samen sterker met Fortezza: De NIS2 richtlijn NIS2 is de opvolger van de Europese NIS1-richtlijn uit 2016. Alle EU-lidstaten moeten deze richtlijn vóór oktober 2024 in hun nationale wetgeving opnemen. Het belangrijkste doel is om entiteiten die in de EU zijn gevestigd, veerkrachtiger te maken tegen cyberaanvallen.  Van NIS naar NIS2 De NIS2-richtlijn bouwt voort op de Europese NIS1-richtlijn en breidt het toepassingsgebied uit naar meer sectoren. Deze richtlijn is

Lees meer »

Onze cybersecuritydiensten

Je ziet het: we leveren uiteenlopende diensten om jouw digitale beveiliging op orde te krijgen en te houden. Je kunt ons benaderen voor:

CISO as a Service: In het huidige, snel veranderende IT-landschap is het essentieel om de juiste strategische beslissingen te nemen op het gebied van informatiebeveiliging. Onze CISO as a Service biedt jou een ervaren Chief Information Security Officer die jouw organisatie helpt met het ontwikkelen, implementeren en handhaven van een effectieve informatiebeveiligingsstrategie. Deze service is gericht op het beschermen van jouw gevoelige data, het beheren van risico’s en het waarborgen van compliance, zodat jouw organisatie zowel veilig als in lijn met de laatste regelgeving opereert.

Managed Vulnerability Scanning Service: In een wereld waar digitale dreigingen continu evolueren, is het van cruciaal belang om proactief kwetsbaarheden in jouw netwerken, systemen en applicaties op te sporen. Onze Managed Vulnerability Scanning Service biedt jou een uitgebreide en gestructureerde aanpak voor het identificeren en mitigeren van cybersecurity-risico’s. Deze service is ontworpen om moderne organisaties te ondersteunen in het naleven van wet- en regelgeving en biedt best practices op het gebied van cybersecurity. Door regelmatig en systematisch te scannen, helpen we jou de veiligheid van jouw IT-omgeving te waarborgen en te anticiperen op mogelijke beveiligingsuitdagingen.

Vertrouw op onze expertise om jouw digitale beveiliging niet alleen op orde te krijgen, maar ook te houden in een voortdurend veranderende digitale wereld.

Aan de slag met cybersecurity

Je kunt bowen op ons onafhankelijke advies en onze consultancydiensten en met een gerust hart (een deel van) jouw digitale beveiliging aan ons overlaten. Heb je vragen over wat onze securityspecialisten voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact op.