Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  sales@fortezza-groep.nl

Wat te doen bij

een vermeende cyberaanval

Een cyberaanval is een aanval op een computer of netwerk met het doel om gegevens te stelen, te vernietigen of het systeem onbruikbaar te maken. Met de toenemende digitalisering van onze samenleving neemt ook het aantal cyberaanvallen toe. Het is daarom belangrijk om te weten hoe u een cyberaanval kunt herkennen en hoe u zich ertegen kunt beschermen.

Signalen

Er zijn verschillende signalen waaraan u een cyberaanval kunt herkennen. Hieronder zijn enkele voorbeelden:

 • Ongebruikelijke activiteit op uw computer of netwerk: Als u ongebruikelijke activiteit opmerkt, zoals onbekende programma’s die worden uitgevoerd of onbekende verbindingen naar het internet, kan dit een indicatie zijn van een aanval.
 • Pop-ups of foutmeldingen: Als u onverwachte pop-ups of foutmeldingen op uw computer ziet, kan dit een indicatie zijn van een aanval.
 • Langzamere prestaties: Als uw computer plotseling langzamer begint te werken, kan dit een indicatie zijn van een aanval.
 • Wachtwoorden of gebruikersnamen worden gewijzigd: Als u ineens niet meer kunt inloggen met uw normale wachtwoorden of gebruikersnamen, kan dit een indicatie zijn van een aanval.
 • Uitval van systemen: Als systemen of netwerken niet meer beschikbaar zijn, kan dit een indicatie zijn van een aanval.

Als u een of meer van deze signalen opmerkt, is het belangrijk om snel te handelen om de schade te beperken.

Baboelal Prewien on white

Meer weten?
Bel met Prewien Baboelal
+31 (0) 655 784 683

Tips

Hieronder zijn enkele handelingstips voor wanneer u vermoedt dat u het slachtoffer bent van een cyberaanval:

 • Schakel onmiddellijk uw internetverbinding uit: Door de internetverbinding uit te schakelen, voorkomt u dat de aanvaller verder toegang krijgt tot uw computer of netwerk.
 • Verander uw wachtwoorden: Verander uw wachtwoorden voor al uw online accounts, zodat de aanvaller niet langer toegang heeft
 • Neem contact op met uw IT-afdeling of een expert: Als u vermoedt dat u het slachtoffer bent van een cyberaanval, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw IT-afdeling of een expert. Zij kunnen u helpen om de oorzaak van de aanval te achterhalen en de gevolgen ervan te beperken.
 • Meld de aanval aan de juiste autoriteiten: Als u het slachtoffer bent geworden van een cyberaanval, is het belangrijk om deze aanval te melden aan de juiste autoriteiten, zoals de politie of een cybercrime-eenheid. Dit helpt om de daders op te sporen en verder criminaliteit te voorkomen.

Kans op een cyberaanval verkleinen

Hieronder delen wij enkele tips om de kans op een cyberaanval te verkleinen. Let op: deze tips helpen slechts het risico te verkleinen maar wegen niet op tegen professionele kwetsbaarhedenscanning of security monitoring:

 • Maak gebruik van firewalls en encryptie: Firewalls en encryptie zijn belangrijke hulpmiddelen om uw computer en netwerk te beschermen tegen cyberaanvallen. Zorg ervoor dat u deze technologieën op uw computer en netwerk heeft geïnstalleerd en bijgewerkt.
 • Voer regelmatig updates uit: Het is belangrijk om regelmatig updates uit te voeren voor uw besturingssysteem, software en antivirusprogramma’s. Deze updates bevatten vaak verbeteringen en patches voor beveiligingslekken die door aanvallers kunnen worden misbruikt.
 • Zorg voor een goed beveiligingsbeleid: Het opstellen en implementeren van een goed beveiligingsbeleid kan helpen om cyberaanvallen te voorkomen. Dit beleid moet onder andere richtlijnen bevatten voor het gebruik van wachtwoorden, het downloaden van software en het openen van e-mails.
 • Maak een back-up van uw belangrijke bestanden: Door een back-up te maken van uw belangrijke bestanden, voorkomt u dat u deze verliest als gevolg van de aanval.
 • Scan uw computer met een antivirusprogramma: Door uw computer te scannen met een antivirusprogramma, kunt u eventuele malware opsporen en verwijderen.

Fortezza Cybersecurity is een beveiligingspartner die het risico op cyberaanvallen helpt identificeren en verminderen. Tegelijkertijd bieden wij kennis en expertise op het gebied van beleid en helpen wij organisaties bij het opstellen van een beveiligingsstrategie richting de toekomst.